spekkoek


Zoet en kruidigeen echte Indische lekkernij.

spekkoek

bereidingstijd

40 minuten

baktijd

20 minuten

portie

12 personen

Ingredi├źnten


donkere laag

6 eieren
150 gram vloeibare boter
2 theelepels vanillepoeder
125 gram donkerbruine basterdsuiker
75 gram bloem
4 theelepels gemalen kardemom
2 theelepels gemalen nootmuskaat
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 eetlepels koekkruiden
4 eetlepels gemalen kaneel
snufje zout


lichte laag

6 eieren
150 gram vloeibare boter
2 eetlepels vanillepoeder
125 gram witte basterdsuiker
75 gram bloem

bereiding


Splits alle eieren. Houd 6 eiwitten apart, de andere 6 eiwitten heb je in dit gerecht niet nodig. En verdeel de 12 eidooiers over twee bakjes.

Meng voor de donkere laag de bruine bastardsuiker, boter, kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, vanillepoeder en de koekruiden. Klop dan de 6 eierdooiers 1 voor 1 door het mengsel. Voeg als laatste de bloem toe en mix kort op de laagste stand.

Meng voor de lichte laag de witte basterdsuiker, vanillepoeder en boter. Klop dan de 6 eierdooiers 1 voor 1 door het mengsel. Voeg als laatste de bloem toe en mix kort op de laagste stand.

Zet de oven op grillstand. Vet de bakvorm in en bedek de bodem met bakpapier.

Klop de 12 eiwitten met een snufje zout stijf. Spatel de helft van de eiwitten voorzichtig door het donkere mengsel en de andere helft door het lichte mengsel

Bedek de bodem van het bakblik met 2 volle eetlepels van het donkere mengsel en plaats het blik 2 minuten in de oven onder de grill. Breng de volgende laag aan met twee volle eetlepels van het lichte mengsel en plaats in de oven onder de grill. Herhaal dit totdat de mengsels op zijn.

Zet de oven na de laatste laag uit. Maar laat de spekkoek nog 8 minuten in een open oven staan. Haal de springvorm uit de oven en laat nog een uur rusten voordat je de springvorm verwijderd.

Het allerlekkerst is als je de spekkoek een nacht in de koelkast zet.

Tip: Je kunt de spekkoek 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.